GENİTAL SİĞİL (HPV) Nedir ve Nasıl Bulaşır?
- ramazandalliii
- 14 Oca 2022
- 3 dakikada okunur

HPV Virüsü Nedir?
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen genital siğiller, cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonun genital bölgedeki belirtisidir. “Kondiloma aküminata” olarak da adlandırılır. HPV virüsünün (Human papilloma virus - İnsan papilloma virüsü) 200’den fazla çeşidi bulunur ve bunlardan 40’ı genital siğillere neden olur. En çok siğillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11’dir. Ancak bu HPV tipleri kansere yol açmazlar.
Özellikle kadınlarda, başka HPV tipleri de aynı anda vücutta bulanabilir. Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Kadınların ve erkeklerin yüzde 60’nın hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığı tahmin ediliyor. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle bağışıklık sistemi tarafından baskılanıyor. Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 Ay ile 1 sene sonrası belirti verebiliyor.
Virüs belirti verse de vermese de kuluçka dönemindeykende vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor. Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay oluyor. Genital siğiller toplumda yüzde 1 oranında görülüyor. 20’li yaşlarda bu oran yüzde 6’ya çıkıyor. Siğiller HemoroThol Genital Siğil Sprey ile 2008 Yılından beri büyük bir etkin başarı oranı ile tamamen bitkisel formül kullanılıp kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Buradaki önemli etken ise HemoroThol Genital Siğil Spreyi size önerildiği şekilde ve düzenli olarak kullanmaktır.
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü her iki cinsiyette de görülebilir ve kişiden kişiye cinsel temasla bulaşır. Vajinal ve anal ilişkinin yanı sıra, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da HPV bulaşabilir.
Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur.
Nadiren oral cinsel ilişki ile bulaşır.
HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilir ve herkeste genital siğile neden olmaz. Birçok kişide HPV, vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir.
Genital siğil yapan HPV tipleri bulaştıktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu sürede kişi taşıyıcı durumunda olur ve hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
HPV taşıyan gebelerde, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.
Genital siğillerin hangi partnerden geçtiğini ve virüsün ne kadar zamandır vücutta olduğunu saptamak mümkün değildir.
Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalır ve boyutları büyüyebilir.
Genital siğiller öpüşmekle, havlu, çatal-kaşık kullanımı, bardak, tuvaletten bulaşmaz.

HPV Virüsünden Korunma Yolları
Vajinal, anal veya oral seks sırasında her zaman prezervatif kullanın - ancak virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir.
Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişkiye girmeyin.
HemoroThol Genital Siğil Sprey Kullanın. Hem kadınlar hem erkekler için Hpv den kurtulmanın en etkili yolu her zaman HemoroThol Genital Siğil Sprey olmuştur. Ayrıca Gebe ve Emzikli hanımların kullanabildiği tek formüldür.
Tüm dünyada kullanılan ve çocukluktan itibaren yapılan ülkemizdede yapılan HPV aşısı, virüsün kanser yapan türleri olan HPV 16 ve HPV 18 tiplerine karşı koruyuculuk sağlıyor. Lakin Genital Siğile yol açan HPV 6 ve HPV 11 türlerine karşı maalesef koruyuculuğu yoktur. Burada ise devreye yine HemoroThol Genital Sprey giriyor, Kurtarıcınız !
HPV Genital Siğillerin Belirtileri Nelerdir?
Genital siğiller toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarcıklı ve pürtüklü yapıdadır. Birden çok olduklarında birleşerek karnabahar görünümünü alabilirler. Başlangıçta deri renginde veya kahverengi kabartılar şeklinde olabilirler. Siğiller genellikle şikayete neden olmazken, bazen kaşıntıya neden olabilir, cinsel ilişki sırasında kanayabilir.
Genital Siğiller Şu Bölgelerde Ortaya Çıkabilir
Siğiller tek, grup halinde, ciltten yüksek, yassı veya "karnabahar" biçimli olabiliyor.
Deri kabarık, üzeri pürtüklü, deri rengi, açık kahverengi ya da rengi gri olabiliyor.
Genellikle acı-ağrı hissi olmuyor. Ancak kaşıntı olabiliyor.
Cinsel ilişki sırasında hafif kanama yapabilir.
Siğil olan bir kişi ile cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkabiliyor.
Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa nadir olarak boğazın içinde siğile neden olabilir Boğal içinde veya Ağızdaki Siğiller için kesinlikle HemoroThol Genital Sprey kullanılamaz. HemoroThol Genital Sprey SADECE GENİTAL BÖLGELER İÇİNDİR.
Kadınlarda
Vulvada (dış kadın genital bölgesi)
Vajina içinde veya çevresinde
Anüs içinde veya çevresinde
Kasıklarda (genital bölgenin iç uylukta buluştuğu yer)
Rahim ağzında
Erkeklerde
Penis,
Testisler,
Kasık,
Bacak arası veya anüste bir veya daha çok sayıda ortaya çıkıyor.
Tanı Yöntemleri
Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri
Genital siğiller görüntüleri açısından çok tipiktir. Görüldüğünde siğil olduğu anlaşılır ve tariflere uyuyorsa görmüş olduğunuz durumun genital siğil olduğunu bakarak anlayabilirsiniz. Emin olamadağınız durumlarda ise Dermatolog tarafından Muayene ve Tanı konulması için muayene olabilirsiniz, bazı durumlarda ise Jinekolog veya Ürolog görmeside gerekebilir.
Eğer genital siğilleriniz varsa, tedaviniz bitene kadar cinsel ilişkiye girmeyin ve partnerinizi de bilgilendirin. Kadınlarda Vajina içinde bulunan HPV, rahim ağzı kanseri için önemli bir risk faktörü olabilir. Bu nedenle vajina içerisinde olan genital siğiller için lütfen doktor muayenesine başvurup, test yaptırınız.
Comments